Άγιος Νικόλαος

Άγιος Νικόλαος

Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένα χωριό της Σιθωνίας με ιστορία που πάει πίσω στα προϊστορικά χρόνια. Οι πρώτες ενδείξεις κατοίκησης της περιοχής ανάγονται στη εποχή του χαλκού (3300—1200 BC). Υπολείμματα ενός καταυλισμού εκείνης της εποχής έχουν βρεθεί στη θέση «Βέτρυνο» στα νότιο δυτικά του σημερινού χωριού.

Κατά τη διάρκεια της κλασσικής εποχής, υπήρχε μία πόλη με το όνομα «Σίγγος» στην περιοχή η οποία αναφέρεται και από τον Ηρόδοτο. Ωστόσο δεν υπάρχουν αξιόλογα περαιτέρω στοιχεία για την πόλη αυτή αν και στη σημερινή εποχή ο κόλπος ανάμεσα στο Άγιο Όρος και τη Σιθωνία ονομάζεται Σιγγιτικός.

Ο Άγιος Νικόλαος πολύ πιθανόν ιδρύθηκε από κατοίκους μικρών οικισμών που υπήρχαν στην περιοχή κατά τα Βυζαντινά χρόνια. Είναι αξιοσημείωτη η μετακίνηση των ανθρώπων στην περιοχή κατά τις διάφορες ιστορικές περιόδους. Οι προιστορικοί άνθρωποι προτιμούσαν τα υψώματα. Κατά την αρχαιότητα μετακινήθηκαν προς τη θάλασσα αντανακλώντας την οικονομική και πολιτισμική άνθιση της περιοχής. Το μεσαίωνα όμως προτίμησαν να μετακινηθούν πάλι προς την ενδοχώρα αναζητώντας καταφύγιο από τις επιδρομές των πειρατών, την πανούκλα, τους πολέμους και τους φοροεισπράκτορες των ηγεμόνων. Η μετακίνηση αυτή ήταν λοιπόν μία πράξη επιβίωσης. Μία επιτυχημένη πράξη όπως αποδείχθηκε, καθώς το χωριό επιβίωσε, αναπτύχθηκε και σήμερα είναι μία ακμάζουσα κοινότητα.

Σήμερα, ο τουρισμός φέρνει ξανά τους ανθρώπους στη θάλασσα. Ο παλιός οικισμός βέβαια υπάρχει, μπορείτε να τον εξερευνήσετε, αξίζει τον κόπο. Οπωσδήποτε όμως οι παραλίες της περιοχής είναι το κυριότερο αξιοθέατο. Από την μεγάλη παραλία στο Λιβροχίο έως τη Βουρβουρού, υπάρχουν εξαιρετικές επιλογές διασκέδασης και διαμονής από πολυτελή ξενοδοχεία μέχρι χαμηλού κόστους ενοικιαζόμενα δωμάτια. Είναι μία ωραία περιοχή ο Άγιος Νικόλαος που αληθινά αξίζει να επισκεφτείτε.

Tags:

See also