Συκιά

Συκιά

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Συκιά που βρίσκεται απομονωμένη ανάμεσα στα αφιλόξενα βουνά της νότιας Σιθωνίας είναι το μεγαλύτερο και πιο παλιό χωριό της περιοχής. Ο τόπος έχει έναν άγριο χαρακτήρα που αντανακλάται στην προσωπικότητα των ντόπιων. Ζώντας για αιώνες σε αυτό το άνυδρο, βραχώδες μέρος, άνθρωποι του μόχθου οι περισσότεροι, έχουν αναπτύξει ένα ιδιαίτερο πνεύμα ανεξαρτησίας και ελευθερίας. Αυτός ίσως είναι και ο λόγος που οι Συκιώτες συμμετείχαν από τους πρώτους στις κυριότερες απόπειρες επανάστασης εναντίων των Οθωμανών κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.

Ωστόσο ο ατίθασος χαρακτήρας των ανθρώπων εξημερώνεται κατά κάποιο τρόπο από την ιερή μορφή του Άθω που βρίσκεται ακριβώς απέναντι στη χερσόνησο του Αγίου Όρους. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι το όνομα του χωριού προήλθε από τη λέξη «σκιά» που υποδηλώνει τη σκιά του Ιερού Βουνού.

Πάνω απ’ όλα όμως η Συκιά και η νότια Σιθωνία γενικότερα είναι μία γη αντιθέσεων που αξίζει σίγουρα να την επισκεφτεί κανείς. Ο αυθεντικός χαρακτήρας της Σιθωνίας, ένας χαρακτήρας ανέμελος, ατίθασος και ασυμβίβαστος βρίσκεται εκεί, στα νότια, τόσο στο τοπίο όσο και στους ανθρώπους.

Στην περιοχή υπάρχουν πολλές επιλογές διαμονής, κυρίως ενοικιαζόμενα δωμάτια και μικρά ξενοδοχεία. Ακόμη πολλές αμμώδεις παραλίες, άλλοτε χωμένες μέσα σε απομονωμένους κολπίσκους που είναι δύσκολο να τις προσεγγίσει κανείς και άλλοτε να παρουσιάζονται ξαφνικά μπροστά στον επισκέπτη στη στροφή του δρόμου. Σε κάθε περίπτωση πάντως προσφέρουν υπέροχες στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς σε ένα μαγευτικό φυσικό περιβάλλον.

Tags: ,

See also