Κρυαρίτσι – Συκιά

Κρυαρίτσι – Συκιά

Το Κρυαρίτσι είναι μία απομονωμένη ακτή στο νοτιοανατολικό άκρο της Σιθωνίας με πανέμορφα χρώματα και μία καταπληκτική αμμουδερή παραλία. Στο νότιο μέρος της παραλίας υπάρχει ένα κάμπινγκ αλλά το μεγαλύτερο τμήμα της είναι ελεύθερο.

Το Κρυαρίτσι είναι η πιο ανατολική ακτή στη Σιθωνία κάτι που σημαίνει ότι το Άγιο Όρος είναι κοντύτερα από κάθε άλλη παραλία. Αυτό και μόνο το γεγονός επιβάλει μία επίσκεψη εκεί, ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες όπου μπορείτε να θαυμάσετε τον ήλιο να ξεπροβάλει πίσω από την βουνοκορφή του Άθω. Και αν θεωρείτε ότι είναι δύσκολο να βρεθείτε σε μία απομονωμένη ακτή ένα καλοκαιρινό πρωινό ενώ είστε σε διακοπές, θα είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει «δεν μπορώ», υπάρχει μόνο «δεν θέλω».

Το Κρυαρίτσι δεν είναι όμως μόνο μία παραλία. Αποτελεί τμήμα ενός ξεχωριστού μέρους που χαρακτηρίζεται από το βραχώδες ανάγλυφο του εδάφους, την χαμηλή βλάστηση και την απότομη ακτογραμμή. Έτσι μοιάζει πολύ με το τοπίο που μπορεί να συναντήσει κανείς σε ένα νησί του Αιγαίου όπως για παράδειγμα τη Χίο. Μόνο που φυσικά δεν θα συναντήσετε τουλίπες στη Σιθωνία όπως συμβαίνει στη Χίο.

Υπάρχει και κάτι άλλο ενδιαφέρον στο Κρυαρίτσι. Το μέρος πάνω από την παραλία είχε κάποτε επιλεγεί για να κτιστεί εκεί ένα μεγάλο συγκρότημα παραθεριστικών κατοικιών. Το έργο ξεκίνησε με την κατασκευή των δρόμων. Κάποια στιγμή όμως, πριν αρχίσουν να κατασκευάζονται οι κατοικίες, το όλο σχέδιο ναυάγησε, πιθανώς λόγω γραφειοκρατικής εμπλοκής. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα υπάρχει ένας λαβύρινθος από ασφάλτινους δρόμους οι οποίοι είναι φαινομενικά τελείως αταίριαστοι με την περιοχή. Μπορείτε να περιηγηθείτε εκεί και να εξερευνήσετε το μέρος. Στα περισσότερα σημεία, οι δρόμοι καταλήγουν σε αδιέξοδα όπου κανονικά θα έπρεπε να κτιστούν οι εξοχικές κατοικίες. Από εκεί μπορείτε να θαυμάσετε τη θέα της βραχώδους ακτογραμμής και του Αγίου Όρους απέναντι.

Το Κρυαρίτσι είναι ένα όμορφο και ασυνήθιστο μέρος. Δεν είναι ότι ακριβώς περιμένει να δει κανείς σε έναν τουριστικό προορισμό όπως η Σιθωνία. Πάρτε λοιπόν το άμαξι σας, χαλαρώστε, ακούστε μουσική και εξερευνήστε το μέρος!

Tags: ,

See also