Μέρη in Sithonia

Παλιό χωριό Νικήτης

Παλιό χωριό Νικήτης

Οι περισσότεροι έρχονται στη Σιθωνία να απολαύσουν τη θάλασσα και τον ήλιο. Ωστόσο, υπάρχουν αξιοθέατα εκτός από τις παραλίες της Σιθωνίας που αξίζει να επισκεφτεί κανείς. Το παλιό χωριό της Νικήτης είναι ένα από αυτά, ένα στολίδι κρυμμένο μέσα σε μια χαράδρα στους λόφους πάνω από το σύγχρονο οικισμό.

Βουρβουρού

Βουρβουρού

Η Βουρβουρού είναι ένα πολύ γνωστό τουριστικό θέρετρο, λίγα χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου στη Σιθωνία Χαλκιδικής. Απέχει περίπου 15χλμ από τη Νικήτη και 110χλμ από τη Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα δαντελωτής ακτογραμμής και μικρών νησιών πολύ κοντά στη ακτή που δημιουργούν ένα τοπίο εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς.

Παρθενώνας – Σιθωνία

Tags:
Παρθενώνας – Σιθωνία

Αν ανεβείτε στον Παρθενώνα ένα παγωμένο χειμωνιάτικο πρωινό, πιθανότατα θα δείτε το μέρος καλυμμένο με ομίχλη. Η ομίχλη δεν αποτελεί μόνο ένα φυσικό φαινόμενο για το μέρος αυτό. Μεταφορικά, υπάρχει και μία ιστορική ομίχλη που καλύπτει την αρχαία αλλά και τη μοντέρνα ιστορία του τόπου.

Σάρτη

Tags: , ,
Σάρτη

Η Σάρτη είναι το κύριο τουριστικό θέρετρο της ανατολικής ακτής της Σιθωνίας. Βρίσκεται λίγο πριν τη Συκιά, περίπου 140χμ από τη Θεσσαλονίκη. Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, κατά μήκος μιας μεγάλης παραλίας που βλέπει προς την κορυφή του Άθω. Το μέρος πήρε το όνομά του από την αρχαία πόλη «Σάρτη» που υπήρχε στην περιοχή κατά την κλασσική περίοδο. Μερικά ερείπια από το κάστρο εκείνης της πόλης εντοπίζονται στα νότια του σημερινού οικισμού, κοντά στη Συκιά.

Άγιος Νικόλαος

Tags:
Άγιος Νικόλαος

Ο Άγιος Νικόλαος είναι ένα χωριό της Σιθωνίας με ιστορία που πάει πίσω στα προϊστορικά χρόνια. Οι πρώτες ενδείξεις κατοίκησης της περιοχής ανάγονται στη εποχή του χαλκού (3300—1200 BC). Υπολείμματα ενός καταυλισμού εκείνης της εποχής έχουν βρεθεί στη θέση «Βέτρυνο» στα νότιο δυτικά του σημερινού χωριού.

Συκιά

Tags: ,
Συκιά

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η Συκιά που βρίσκεται απομονωμένη ανάμεσα στα αφιλόξενα βουνά της νότιας Σιθωνίας είναι το μεγαλύτερο και πιο παλιό χωριό της περιοχής. Ο τόπος έχει έναν άγριο χαρακτήρα που αντανακλάται στην προσωπικότητα των ντόπιων. Ζώντας για αιώνες σε αυτό το άνυδρο, βραχώδες μέρος, άνθρωποι του μόχθου οι περισσότεροι, έχουν αναπτύξει ένα ιδιαίτερο πνεύμα ανεξαρτησίας και ελευθερίας.

Νέος Μαρμαράς

Tags: ,
Νέος Μαρμαράς

Ο Νέος Μαρμαράς βρίσκεται στο μέσο της χερσονήσου της Σιθωνίας. Είναι το πλέον κοσμοπολίτικο μέρος της περιοχής, κυρίως λόγω του Πόρτο Καρράς που βρίσκεται πολύ κοντά. Κτισμένος αμφιθεατρικά πάνω σε τρεις λόφους, ο Νέος Μαρμαράς είναι ένα γραφικό χωριό που θυμίζει κυκλαδίτικο νησί.

Νικήτη

Tags:
Νικήτη

Η Νικήτη είναι ένα από τα κύρια τουριστικά θέρετρα της Σιθωνίας και βρίσκεται στην είσοδο της χερσονήσου. Διαθέτει μία πληθώρα επιλογών διαμονής ενώ σε κοντινή απόσταση υπάρχουν πολλές καταπληκτικές παραλίες.